Mokumtv’s Blog
Just another WordPress.com weblog

2012 – 400 jaar relatie Nederland-Turkije

In 2012 vieren we het 4de eeuwfeest van de Nederlands-Turkse relatie.
Na de succesvolle samenwerking tussen UNESCO, de UTDE, MokumTV en Turkevi bij de viering van het 800ste geboortejaar van Mevlana Rumi, slaan deze organisaties opnieuw de handen ineen om van 2012 een gedenkwaardig jaar te maken.

In 1612 ontving de dan 22 jarige Osmaanse Sultan Ahmed I de eerste gezant van de Republiek van de Nederlandse Provinciën, Cornelis Haga.
De Turkse sultan verleend de Hollanders een reeks voorrechten, zoals
et recht om onder eigen jurisdictie handel te drijven in het Osmaanse Rijk, vrijstelling van bepaalde belastingen, en een beperkt zelfbestuur.
De Schiedammer Cornelis Haga wordt hoofd van de Hollandse missie in Istanbul en er worden door hem tal van consulaire posten in de belangrijkste havens en handelscentra binnen het Osmaanse Rijk opgericht: Patras, Thessaloniki, Athene, Gallipoli, Izmirt, Aleppo, Sidon, Dairo, Tunis en Algiers.

Advertisements

4 Responses to “2012 – 400 jaar relatie Nederland-Turkije”

 1. 1612 (MDCXII) was 1020 – 1021 volgens de moslimkalender. Op de Gregoriaanse kalender was het een schrikkeljaar dat begon op een zondag volgens de 10 dagen achterlopende in Nederland volop gebruikte Juliaanse kalender was het een schrikkeljaar dat begon op een woensdag. Volgens de Byzantijnse kalender was het in 1612 het jaar 7120 – 7121 en op de Joodse kalender stond 5372 – 5373.

  In 1612 gebeurde verder buiten de deal tussen Sultan en Holland c.s. het volgende:

  Op 10 april sterft de Osmaanse staatsman Cafer Mustafa Sunullah Efendi (İskilip 1552 – İstanbul 1612), ook bekend als dichter, rechter, legeraanvoerder en şeyhülislam.

  Op 11 april wordt Edward Wightman als laatste in Engeland verbrand wegens hekserij in Lichfield.

  Op 10 mei huwde Shah Jahan met Mumtaz Mahal, voor wie hij later de Taj Mahal als laatste rustplaats liet bouwen.

  Op 23-25 mei weet een Siciliaans-Neapolitaanse vloot de Tunesiërs bij La Goulette te verslaan.

  Op 15 juni wordt de toekomstige Osmaanse sultan Murat IV geboren.

  Op 28 december is Galileo Galilei de eerste astronoom in het westen die de planeet Neptunes observeert, als deze in conjunctie met Jupiter is.

 2. Sponsorwalk op Sultanstrial

  Met 400 man (m/v) zal onder leiding van de bekende lange-afstandswandelaar Sedat Cakir van Amsterdam naar Istanbul worden gelopen.

  Dit in het kader van de vieringen rond het 4de eeuwfeest van de relatie Osmaanse Rijk en de Nederlandse republiek.

 3. Op donderdag 15 oktober 2009 werd tijdens de Internationale Poëzie Avond in het Amsterdams Cultureel Centrum Palet aan de Jan van Galen-straat de Eski Dostlar groep opgericht door cul-tuurprofessionals en Nederlandse en Turkse cultu-rele organisaties. Om samen een zo groot mogelijk draagvlak voor de vieringen het 4de eeuwfeest van de Turks-Nederlandse betrekkingen te creeeren.
  In ‘Eski Dostlar’ zitten o.a. de UETD (Union of European Democratic Turks), MokumTV, HTYK (Hollanda’da Türk Yazar Kulübü (Turkse Schrij-versclub in Holland), de Vereniging Eurasia Schrijvers te Ankara, Turks Huis, Hollanda Türk Yazarlar Birliği (de Unie van Turkse Schrijvers in Nederland), Sultanstrail, de Hoca Ahmet Yesevi Vakfi te Istanbul en de SMHO. Ook werd besloten dat het lied Eski Dostlar (Oude Vrienden) het lied van deze viering zou zijn.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: