Mokumtv’s Blog
Just another WordPress.com weblog

Vertrouwen in politie daalt verder door Amerikaanse politiemode

Door de video’s van hardhandig politieoptreden tijdens de G20-protesten en de dood van een onschuldige krantenverkoper hebben ook de Britten steeds minder vertrouwen in de politie. Zelfs mensen die nog nooit in aanraking zijn gekomen met de politie, ‘fatsoenlijke’ mensen uit de middenklasse, stellen ook in Engeland het optreden van de politie en hun almaar toenemende bevoegdheden ter discussie.

De roep om het leger in te zetten om het politienest eens flink uit te ruimen is een geliefd onderwerp van gesprek. Slechts 52 procent zei de politie nog ‘een klein beetje te vertrouwen’ als het gaat om het onderzoeken van de incidenten of in het voorkomen van gewelddadigheden in de toekomst. In dezelfde opiniepeiling keurt 59 procent het handelen van de politie tijdens de G20-protesten af.

Dat de Britse politie nog enigszins vertrouwd wordt door de Britten is te danken aan de propaganda voor de “bobby on the beat, (Oom wijkagent) in de populaire televisieserie ‘Dixon of Dock Green’, die tussen 1955 en 1976 op de BBC liep. In Nederland hadden we ‘Bromsnor’, die goedaardig en menselijk de landloper Zwiebertje in de gaten hield.

Het gebrek aan vertrouwen lijkt mede te worden veroorzaakt door de wijze waarop de politie zich gedraagt en kleedt.
Net als in Nederland volgt ook Engeland de Amerikaanse politiemode. Die kende Europa alleen als ‘fetisj’ in SM-kringen, waar het spannend werd gevonden om er zo dreigend mogelijk uit te zien. Dankzij bivakmuts, zware laarzen, high-tech helmen en automatische wapens ziet zelfs het ielste kantoormeisje van een Veluws politiebureau er als Rambo XVI uit. Zo uitgedost kun je natuurlijk niet gewoon aanbellen. Laat staan dat je na de deur te hebben ingetrapt een keurig ondertekend ‘bevel tot huiszoeking’ laat zien.

Vandaar dat veel politieagenten in Engeland voor ze een deur rammen, zogeheten ‘poppers’ snuiven om agressiever te worden. Wat dat betreft was Nederland de Britten voor. Al jaren geleden was er commotie om publiciteit dat de Amsterdamse politie heel wat sterkere middellen snoof dan ‘poppers’.

De Britse politie arresteerde eerder dit jaar een conservatief Lagerhuislid, die per email gelekte documenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken had ontvangen. Volgens de politie had hij daarmee de nationale veiligheid in gevaar gebracht. Het openbaar ministerie verwees de aanklacht naar de prullenbak en de politie moest het herstel aan de vernietigde ingang van de woning van het Lagerhuislid betalen.

De politie kon wel gewoon door blijven gaan in alle emails te snuffelen. Als onderdeel van de extra bevoegdheden die ze wisten te verwerven.
Aan het oplossen van zogeheten ‘straat-criminaliteit’ komen je dan ook nauwelijks toe. Tenzij je het in bezit hebben van een halve gram cannabis opblaast tot ‘major crime’ en dit aan de niets vermoedende minder begaafde media-mensen weet te verkopen als ‘drugs’.

De politie boekt ook successen. Zo steeg het aantal aanhoudingen na fouilleren onder de antiterreurwet gigantisch met 215 procent in 2007-2008. Teleurstellend was evenwel dat slechts 6 op de 10.000 aanhoudingen die de politie deed leidde tot een daadwerkelijke arrestatie. Waaronder een groep Oostenrijkse toeristen. Die werden gearresteerd omdat ze foto’s van stadsbussen hadden gemaakt. De politie dwong hen om al hun vakantiekiekjes te vernietigen, omdat die door terroristen gebruikt zouden kunnen worden.

Agenten mogen om diezelfde reden niet meer worden gefotografeerd of gefilmd. Zo garanderen ze hun eigen ongecontroleerd handelen, want ze zijn al onherkenbaar met al die camouflage-make-up, bivakhoeden en jungle-boots.

‘Het aardige imago van de bobby zonder wapen en veel speciale bevoegdheden is een mythe, waarvan ik niet begrijp dat die nog bestaat’, zegt politiedeskundige Robert Reiner van de London School of Economics. Het is volgens hem ‘een weloverwogen maaksel uit het begin van de negentiende eeuw om het enorme publieke wantrouwen tegenover de politie te overwinnen.’
Dat is dan een tijdje gelukt.
Het publiek vertrouwen in de politie van Nederland was al tot het absoluut dieptepunt sinds de Tweede Wereldoorlog gedaald. Mede door het zinloos en overbodig brutale binnenvallen bij coffeeshops door zogeheten hitteams en de zielige heksenjacht die de politie maakt op planten als cannabis. In elke coffeeshop gewoon en legaal te koop.

Advertisements

No Responses to “Vertrouwen in politie daalt verder door Amerikaanse politiemode”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: